Mezoterapija


Živimo u eri u kojoj lepota i mladalački izgled nisu samo trend, nego i imperativ. Međutim, ova težnja gotovo da je stara koliko i sam čovek. Iako su vekovima alhemičari, čarobnjaci i naucnici, a danas i farmaceuti, tehnolozi i inženjeri, tragali za eliksirom mladosti, on na žalost nije pronađen. Međutim savremenoj ženi na raspolaganju je zaista šitok spektar kako hirurških, tako i nehirurških metoda koje znatno mogu usporiti proces starenja, ukloniti odnosno umanjiti njegove posledice, i doprineti poboljšanju našeg izgleda.
Izdvojila bih mezoterapiju kao veoma potentnu, a jedostavnu metodu, sa izuzetnim efektima.
Iako se mezoterapija često naziva savremenom metodom, ona zapravo datira još iz pedesetih godina prošloga veka, kada je dr Mišel Pistor iz Pariza pacijentima sa sportskim povredama lokalno počeo da ubrizgava koktele lekovitih susptanci sa veoma povoljnim efektima. Primetio je da se osim oslobadjanja od bola i povećanja funkcionalnosti tretiranih regija, ovom metodom postiže i izuzetan kozmetski efekat.

Svoja istraživanja je nastavio u domenu kako sportske i fizikalne, tako i estetske medicine. Ono što je malo poznato je da Francuska nacionalna medicinska akademija od 1987. priznaje mezoterapiju kao medicinsku specijalizaciju.

Kao što joj i sam naziv kaže, mezoterapija predstavlja metodu kojom se posebnim tehnikama u središnji sloj kože, mezoderm, ubrizgavaju različiti bioaktivni kokteli. U zavisnosti od tipa i stanja, te starosti kože određuje se adekvatan koktel aktivnih supstanci, koje se aplikuju u površne slojeve kože, višestrukim mikroubodima, čime se dvojakim dejstvom povećava biosintetski kapacitet fibroblasta uz rekonstrukciju optimalnih fizioloških uslova, povećanje ćelijske aktivnosti i sinteza kolagena, elastina i hijaluronske kiseline. Na taj način se poboljšava tekstura, hidratacija,čvrstina i zategnutost kože. Koža postaje blistava, hidrirana i vidno mlađa. Za optimalne rezultate preporučuju se tri tretmana koji se ponavljaju na 15-ak dana, a potom se preporučuju tretmani održavanja na svakih nekoliko meseci.

Do skora su lekari koji se bave mezoterapijom sami mešali koktele, međutim od skora se na tržištu mogu naći tzv. gotovi kokteli, pripremljeni u strogo kontrolisanim laboratorijskim uslovima, što metodu čini još efikasnijom i bezbednijom.

Mezoterapijski kokteli obuhvataju prirodne sastojke, pre svega kompleske vitamina i minerala, oligoelemente, antioksidanse, hijaluronsku kiselinu, a pojedini kokteli se čak spravljaju i sa homeopatskim agensima. Obzirom na to da se sastoje od prirodnih sastojaka, alergijske reakcije su izuzetno retke.
Ljudi ponekad zaziru od mezoterapije zbog straha od igala, straha od bola, te bojazni da će im se promeniti fizionomija. Ova terapija se sprovodi uz upotrebu specijalnih igala izuzetno malog promera, te je metoda gotovo bezbolna. Posledice tretmana mogu biti blago crvenilo, koje se povlači najduže u roku od nekoliko sati. Modrice i otoci se nikada ne javljau.
Za tretman lica, vrata i dekoltea najčešće se koristi napažtehnika, koja podrazumeva veliki broj uboda na dubini od 2-4mm, pri čemu je igla zakrivljena pod uglom od 30-60 stepeni.
Efekat terapije nije promena izraza lica, niti njegove fizionomije. Poboljšava se tekstura kože, ona se hidrira i ishranjuje i vraća u svoj optimalni balans.
Namenjena je svim ženama i muškarcima starijim od 18 godina.

Postoje, ipak, određena stanja kod kojih se mezoterapija ne preporučuje. Tu pre svega spadaju trudnoća i dojenje, akutna inflamatorna oboljenja, akutne kutane infekcije, dijabetes, autoimuna oboljenja i karcinom, poremećaji krvarenja i koagulacije, te alergije.

hijaluronski-fileri